– Et sted folk stort sett bare kjører forbi

Beate Simonstad fikk nok av det urbane bylivet, og flyttet tilbake til hjembygda Longerak.
Se boliger 170
Se Visninger 3

-Longerak er ei fantastisk bygd. Jeg har vokst opp her, så jeg synes det er så godt å bo her igjen, sier Beate Simonstad.
Hun ønsker oss velkommen inn i sitt forholdsvis nye hjem. Det vil si helt nytt er det ikke. En del av huset er faktisk helt fra 1700-tallet, mens den andre delen av huset er bygd mer i nåtidas stil.

Beate har prioritert store vindusflater slik at hun får mest mulig av naturen rett inn i stua.

Beate Simonstad er født og oppvokst på Longerak, men har bodd i Sandefjord og Oslo det meste av sitt voksne liv. Det er bare noen få år siden hun bestemte seg for å bytte ut storbyen med hjembygda.
– For meg var det helt naturlig å flytte tilbake. Jeg har bodd mange forskjellige steder og fått min dose storby, sier hun.
For noen er drømmen å bo tett. Beate drømte om fred og ro og mye natur.


– Jeg pendler mye i jobben så det å komme hjem å få ro og gjøre avstressende ting er deilig, dessuten elsker jeg å være ute i naturen. Her er alt tilgjengelig rett utenfor døra. Det er bare å ta på seg sko og pakke sekken å komme seg til fjells. Det krever lite organisering, sier hun.

Les også: – Dette er livskvalitet

Stor jobb

Da Beate hadde bestemt seg for å flytte tilbake til hjembygda fikk hun muligheten til ta vare på et gammelt hus som sto litt lenger oppe i Setesdalen. Huset skulle bort, og Beate bestemte seg for å flytte huset til sin egen tomt.
– Det har vært en stor jobb Først måtte hele huset tas ifra hverandre og fraktes til flinke tømrere som restaurerte det for så å lafte det opp på tomta. Deretter måtte vi sette sammen huset slik det opprinnelig var, forteller hun.

– Den gamle delen av huset fyrer jeg stort sett bare opp når jeg får besøk, sier hun.
Foto: Line R Osmundsen

Etter at det gamle huset var satt opp, måtte huset stå på tomta i to år før de kunne gå videre med prosjektet.
– Gamle hus lever, så for at vi skulle kunne bygge på en ny del, måtte gamlehuset stå alene i to år for å «sette seg» forteller hun.
Som interiørarkitekt har Beate Simonstad jobbet med private og offentlige prosjekter i en årrekke. Men hun hadde aldri før vært med på noe lignende.

Foto: Line R Osmundsen
Ikke så verst å våkne opp til dette, eller hva?
Foto: Line R Osmundsen

– Det har vært både spennende og utfordrende å jobbe så tett sammen med håndverkerne. Det har vært mange ting å ta hensyn til, og jeg laget mange modeller av huset før vi klarte å lande noe som fungerte, forteller hun.
Reaksjonene etter at Beate valgte å flytte tilbake til bygda har vært utelukkende positive. Under byggeprosessen har det stadig vært folk innom, og dugnadsånden har vært stor.

Også på badet har hun prioritert store vinduer.

– Det er noe av det som er så fantastisk her oppe. Alle bidrar der de kan, og det skaper et fantastisk godt miljø, sier hun.
Beate har vært veldig bevisst på å bygge opp igjen det gamle huset akkurat slik det var. Hun hadde ikke lyst til verken å putte inn nytt kjøkken eller legge opp til bad i den gamle delen.

Fikk du med deg denne? :-Her finner vi den gode roen

Harmoni

– Jeg fikk meg ikke til å putte inn noen moderne greier i det gamle. Jeg har holdt den delen gammel, og den nye delen er mer moderne. En helt perfekt miks for meg, sier hun.
Beate hadde ikke så mange preferanser da den nye delen skulle bygges, annet enn at huset måtte være i harmoni i naturen. Store vindusflater ble derfor prioritert.

– Hvordan lyset kommer inn i de forskjellige rommene har vært hovedtanken når jeg har bygget. Det er fantastisk å leve så i takt med sesongen og årstidene. Jeg våkner til nye naturbilder hver eneste dag, sier hun.
Beate synes ikke overgangen fra storby til bygd har vært stor. Faktisk har det vært helt perfekt. Og selv om man kanskje skulle tro at det ikke dukker besøk opp på døra like ofte, stemmer ikke det helt i Beate sitt tilfelle.

Beate Simonstad storkoser seg på Longerak. – Her kan jeg leve nærmest i ett med naturen. Det er så mye å
gjøre her at man trenger i alle fall ikke tv, sier hun. alle Foto: Jim Rune Bjorvand

Savner ikke tv

– Jeg får masse besøk, og føler meg ikke ensom i det hele tatt. I tillegg til at begge døtrene mine bor i Kristiansand, jobber jeg der mye selv, så jeg får en dose byliv også, ler hun.
Når døtrene til Beate kommer på besøk er det gode måltider og fine samtaler som står i sentrum. Tv har de slett ikke bruk for.
– Nei, det er det ingen av oss som har savnet. Jeg har internett og laptopen min. Det holder i massevis.

Beate har en fantastisk utsikt fra stuevinduet si

Men hun skjønner at folk kanskje rynker på nesen når de hører Longerak.
– For mange er jo det et sted folk stort sett bare kjører forbi. Men Longerak er så mye mer enn det, sier hun.
Beate synes noe av det beste med å bo på Longerak er at man kan være selvforsynt på det meste. Beate har både bær og grønnsaker rett utenfor døra.


– Jeg er veldig glad i å være ute. Jeg koser meg med å dyrke min egen økologiske mat. I tillegg jakter, fisker vi, og slakter sauer. Det er alltid noe man har lyst til å gjøre og glede seg over avslutter hun.