Seks typiske oppussingstabber du må unngå

Disse feilene ser eksperten oftest.
Se boliger 170
Se Visninger 3

Det er ikke bare vanlige, ufaglærte folk som gjør feil. Kjersti Bergesen i «Tid for hjem» på TV 2 ser også feil utført av håndverkere.

Vi har samlet sammen noen nesten klassiske oppussingstabber som Bergesen ofte ser. Kosmetiske tabber og tabber som kan koste deg dyrt.

1. Glemmer armering mellom gipsplater

Bergesen har sett mange gipsplater uten armering mellom platene. Folk har brukt glassfiberteip i stedet for pappstrimmel, og det har ført til stygge sprekker.

– Jeg ville lagt på riktig type papirstrimmel mellom gipsplatene, og så hatt en slett vegg-duk utenpå, sier Bergesen.

2. Planlegger ikke stikkontakter

Kjersti Bergesen ser stadig hjem som bruker skjøteledning på skjøteledning på skjøteledning fordi de ikke har planlagt eller oppgradert det elektriske. Det kan være farlig. Foto: Peter Gudella, NTB scanpix
Kjersti Bergesen ser stadig hjem som bruker skjøteledning på skjøteledning på skjøteledning fordi de ikke har planlagt eller oppgradert det elektriske. Det kan være farlig. Foto: Peter Gudella, NTB scanpix

Før du spikrer opp nytt panel eller gipsplater, tenk på hvor du skal ha stikkontakter. Hvor mange trenger du? Hvor skal du ha dem? Trenger du en ved siden av sengen, eller en på kjøkkenbenken til kaffetrakteren?

– Ofte er ikke det elektriske oppgradert. Det er gammelt og burde vært skiftet. Man har nye vegger, men ikke nye stikkontakter, sier Bergesen.

Hun har sett flere tilfeller der folk har haugevis med skjøteledninger. Skjøteledning på skjøteledning. Sjekk hva du faktisk har lov til å gjøre selv.

– Og da takspottene kom installerte mange selv. De kan være brannfarlige, sier Bergesen.

3. Rennende og kladdete maling

Når du skal rulle veggen, husk at rullebøylen skal vendes samme vei som du ruller, er malerens beste tips.

PAPIRBÅND OG DUK: Da holder gipsplatene bedre. Foto: Budimir Jevtic, NTB scanpix
PAPIRBÅND OG DUK: Da holder gipsplatene bedre. Foto: Budimir Jevtic, NTB scanpix

Hvis du ruller fra høyre til venstre, skal rullebøylen hele tiden være på venstre side. Da unngår du overflødige striper med maling.

Bruk gjerne rullebøtte i stedet for malebrett. Det er plass til mer maling, det er enklere å dra av overflødig maling og det skal mer til for at bøtten velter.

 4. Plasserer dører feil

Kjersti Bergesen har sett mange dårlige planløsninger. Hun anbefaler at man tenker på «trafikksoner».

– Det er mange dårlig plasserte dører. Man har ikke tenk på hvordan man skal møblere.

Vurder hvor du kommer til å gå og hvor du trenger plass.

Mens du tenker planløsning og møblering, husk på oppbevaring. Hvor skal du gjøre av ting? Kan du lage integrert oppbevaring?

Hvor har du tenkt å ha stikkontakt? Trenger dere en på hver side av sengen? En til brødrister, en til kaffemaskin og en til blender? Foto: buhai_adeus
Hvor har du tenkt å ha stikkontakt? Trenger dere en på hver side av sengen? En til brødrister, en til kaffemaskin og en til blender?
Foto: buhai_adeus

5. Man glemmer å grunne gipsvegg og sponplater

Husk å grunne gipsplaten eller sponplatene på veggen før du maler eller tapetserer, anbefaler Bergesen.

Tapetlimet vil forsvinne inn i platene uten grunning, det samme gjelder maling. Fuktigheten forsvinner inn i veggen.

Tips: Skal du grunne under tapet? Bruk en farge som er lik grunnfargen i tapetet. Hvis du får en liten glipe synes det i mindre grad hvis fargen på veggen bak er mest mulig lik.

6. Man sparkler bare en gang

Ha tålmodighet når du sparkler. Uansett om du skal sparkle et lite hulle eller en hel vegg, det kan være du må gjøre det et par ganger før det blir bra.

Når du legger over et hull vil sparkelmassen synke, forklarer Bergesen. Ofte må du legge på mer sparkelmasse når det har tørket. Først når runde to (eller tre) har tørket kan du pusse over flaten.

Hold sparkelspaden slik som på bildet, da legger du press riktig sted. Foto: Marschhauser, Synne Hellum
Hold sparkelspaden slik som på bildet, da legger du press riktig sted.
Foto: Marschhauser, Synne Hellum

Det gjør du helst med pussebrett festet på en stang/forlenger.

Det er viktig å dekke til møbler og gulv før du setter i gang. Sparkelstøvet er vanskelig å fjerne, for du bør ikke støvsuge det med en vanlig støvsuger. Hvis du vil støvsuge bort sparkelet, må du skaffe et spesielt filter til støvsugeren.

Vil du ha inspirasjon? Sjekk vår Instagram-konto @abito.no

Interessert i interiør og oppussing? Se disse hjemmene:

Lite hjem er stort på insta

Det aller minste huset i Bergen er bare 29 kvm

Boligen er hele 32 meter lang