Hortensia Magical. Foto: Floriss.no

Har du også problemer med å holde liv i Hortensiaen?

Da kan Hortensia Magical være noe for deg.
Se boliger 170
Se Visninger 3

– Hortensiaen er en vakker prydplante, men den trenger mye vann, forteller Hortensia-forsker Sissel Torre ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Den vokste opprinnelig i fuktige, sumpaktige miljøer i Japan og det er slik den har utviklet et så stort vannbehov, sier hun.

Sissel Torre, Professor i Plantevitenskap (IPV) SKP Klimalab, ved NMBU.

Hortensiaen stammer opprinnelig fra Sør-Japan og det finnes over 90 ulike typer av planten. Den mest vanlige i Norge er Hydrangea macrophylla. Den ble fraktet til Europa fra Japan på 1700-tallet.

Det har vært en økt produksjon av hortensiaplanten de siste 5–10 årene. Den blir importert til Norge som stiklinger fra land som Nederland, Frankrike og Tyskland og blir kun foredlet her i landet.

Early Blue er den hortensia-sorten det blir foredlet mest av her i Norge. Foto: floriss.no

– Early Blue er den sorten av Hortensia vi har foredlet mest av her i Norge. Den er vakker å se på og egner seg godt både ute og inne, men den trenger mye vann for å overleve. Den er heller ikke spesielt hardfør og egner seg best i sone 1-3, ifølge Torre. 

Landet vårt er delt inn i ulike herdighetssoner, 1–8. Hvilken sone man befinner seg i kommer an på klimaet. Planter og busker er merket med hvilken herdighetssone de kan plantes i. En plante som egner seg i sone 8 kan også plantes i sone 1, men en plante som egner seg i sone 1 kan ikke plantes i sone 8. Da vil ikke planten overleve.

– De siste årene har det blitt foredlet fram en annen hortensia-sort som heter Hortensia Magical. Det som er så spesielt med den er at den ikke trenger så mye vann som de andre sortene. Den er  ideell både for uerfarne og erfarne hageeiere og den egner seg også ypperlig som stuehortensia, forteller hun.

Hortensia Magical er en type av Hydrangea macrophylla og har blitt mer og mer populær de siste årene. Foto: Magical Four Seasons

 

Hortensia Magical

– Det finnes to typer Hortensia Magical; hagehortensiaen (Magical Four Season) og stuehortensiaen (Magical Colours Your Home). Hovedforskjellene på disse to er robustheten og fargene. Stuehortensiaen er i lys pastell og ikke like kraftigvoksende som hagehortensiaen, som også går i kraftige fargetoner, forteller hun. De skifter farge ettersom sesongen går og hvor gammel planten er. Den begynner som helt lys pastell på vårparten og går over i mørk burgunder når høsten er på vei, forteller Helene Kristiansen ved Kristiansen Gartneri.

Magical Colours Your Home gjør seg fint i sine lyse pastellfarger. Foto: Vibeche Grødum

Denne sorten kan være et godt alternativ til dere som ikke har helt fått dreisen på hortensiaen. Det er en prydplante som gjør seg godt ute og inne, i potte og i bed og trenger mindre oppfølging i det daglige.

– Disse tåler mer enn en vanlig stue- og hagehortensia og de har en helt annen struktur i planten som gjør at de holder på vannet bedre enn en normal hortensia. De blomstrer også hele tiden på samme ball og visner ikke bort slik som Early Blue gjør. Hortensia Magical endrer isteden farge og kan blomstre opptil 150 dager i strekk, forteller hun.

– Typen Magical Four Season har også større mulighet til å tåle frost om vinteren i forhold til den vi er vant med fra tidligere. Early Blue har liten hardførhet og overlever sjeldent den frosten vi har her i Norge, sier hun.

Den ideelle temperaturen for Hortensia Magical er et sted mellom 18–23 grader. Foto: Magical Four Seasons
Stell av Hortensia
Vanning
For inneplanter burde det ikke gå mer enn 2-3 dager mellom hver vanning. Uteplanter trenger også mye vann og vil gjerne stå i fuktig jord. Hortensia Magical trenger ikke fullt så mye vann som Hortensia Early Blue.
Solforhold
Trives best med morgensol og delvis skygge utover dagen. Tørker fort ut i solen og holder seg bedre hvis den unngår direkte sollys hele dagen. Stuehortensiaen burde plasseres slik at den får sollys, men ikke direkte i solen.
Temperatur
Den norske sommeren er ideell for hagehortensiaer. En temperatur på 15-20 grader gjør at blomstene utvikler seg sakte og blomstrer lenger. Hortensia Magical tåler noe høyere temperaturer.
Overvintring
Early Blue overlever stort sett ikke frost om vinteren og blomsterknoppene vi dø. Hortensia Magical er mer hardfør og kan greie seg gjennom en norsk vinter. Det kan være lurt å dekke til med bark og løv opp etter stammen. Det aller beste er å dekke til hele blomsten.
Jord
Fargen på hortensia varierer i forhold til pH-verdien i jorda. Blå blomster betyr at jorda er sur og at pH-verdien er under 5.5. Rosa og rød blomster betyr at pH-verdien er over 5.5, mens hvite hortensiaer er hvite uansett pH-verdi.
Gjødsling
Hortensiaen trenger ikke mye næring når den blomstrer, da er det mest for å beholde fargen. For å gjøre jorda surere kan man bruke surjordsgjødsel som er det samme for hortensia og rododendron. Man kan også tilsette aluminiumsulfat. Dette er et salt som man får kjøpt på apoteket. Hvis man ønsker å øke pH-verdien i jorda tilsetter man gjerne kalk. Det er helst før den blomstrer og bygger opp blomster at den trenger ekstra næring.
Hortensia Magical finnes i mange ulike farger og gjør seg like godt ute som inne. Foto: Magical Colours Your Home

Kilder: Magical Four Seasons, Magical Colours Your Home, Floriss.