SVAKERE: Salget og igangsettingen for nyboliger er svakere enn i fjor. FOTO: Roald, Berit / NTB scanpix

Nyboligsalget 25 prosent ned fra i fjor

– Både salg og igangsetting går ned fra de rekordhøye nivåene.
Se boliger 170
Se Visninger 3

Saken oppdateres.

Første halvår i 2017 viser at salget ligger 13 prosent under fjoråret, ifølge boligstatistikken fra Boligprodusentenes forening.

– Både salg og igangsetting går ned fra de rekordhøye nivåer vi hadde i andre kvartal 2016. Vi har en nedgang i salget på 25 prosent fra andre kvartal i fjor, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes forening. Tallene blir lagt frem tirsdag formiddag.

Det ble igangsatt 13 prosent færre boliger andre kvartal 2017 enn samme tid i fjor. Så langt i år ligger salget 13 prosent under fjoråret, mens igangsettingen ligger seks prosent over fjoråret.

Salg av småhus skiller seg ut

Så langt i år har salget av småhus gått opp 25 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. På den andre siden har salget av leiligheter gått ned 25 prosent og eneboliger ti prosent.

Igangsetting av leiligheter og småhus økte med henholdsvis 11 og 23 prosent første halvår, mens igangsetting av eneboliger gikk ned med 12 prosent.

Sør-Trøndelag har hatt høyest igangsetting og sterkt salg. Oslo øker med tanke på bygging av boliger, og synker når det gjelder salg. Rogaland ligger relativt flatt med tanke på igangsetting, mens salget er veldig bra. I Vest-Agder faller fremdeles salget, mens igangsettingen tar seg litt opp. Hordaland er i balanse med tanke på bygging, igangsettingen og salget øker. I Sogn og Fjordane er salget og igangsettingen ganske flat.

Skal du selge nå? Da bør du senke forventningene

Tredje måned med negativ utvikling

Boligprisene for bruktboliger i juli sank med 1,2 prosent nominelt, korrigert for sesongvariasjoner var de «kun» 0,2 prosent ned. Boligprisene hadde en negativ utvikling i hele landet. Det viste statistikken fra Eiendom Norge, Finn og Eiendomsverdi som ble lagt frem forrige uke.

– Juli-fallet er ikke unormalt. Men det er den tredje måneden på rad med negativ utvikling. Vi må tilbake til 2008 for en svakere utvikling på året, uttalte Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.

Den sterkeste utviklingen så man i Moss i juli, på – 0,3 prosent. Den svakeste så man i Oslo og Bærum med nedgang på 2,8 prosent. Prisene har falt 7,1 prosent i Oslo siden april.