-Det blir jo som å innrede huset sitt som en grå regnværsdag

Dagny Thurmann- Moe skjønner ikke at folk innreder husene sine i grått og hvitt.
Se boliger 170
Se Visninger 3

– Jeg har egentlig alltid sagt at jeg ikke skal bo i et nyfunkishus, men nå sitter jeg her da, sier Dagny Thurmann -Moe. Den fargeglade 37-åringen er født og oppvokst på Ljan, like ved Nordstrand. Det siste året har hun leid et hus bare noen hundre meter fra der hun selv har vokst opp. Men at det skulle bli et nybygd funkishus fra 2011 hadde hun aldri sett for seg.

-Jeg har alltid tenkt at den type hus er så sjelløse og kjedelige, men da jeg kom inn her, så falt jeg både for plassen og løsningen, sier hun.

Dagny Thurmann-Moe har tapetsert den ene veggen i stua med gammeldags stråtapet.  Det er havrehalm, og med rett belysning ser det nesten ut som den glitrer. Alle foto: Jim Rune Bjorvand

Men helt fornøyd var hun likevel ikke. For selv om huset falt i smak, gjorde ikke innredningen det.

– Som i de fleste nye hus var selvsagt alt hvitt her inne, og slik kunne jeg ikke ha det, ler Dagny som ikke har beholdt ene eneste hvit vegg i leiligheten.

– Siden jeg bare leier denne leiligheten hadde jeg en vei å gå med utleier. Han synes jo selvsagt det var så flott her med alt det lyse. Jeg synes det gjorde boligen steril.

-Hvis jeg kunne valgt hadde jeg malt kjøkkeninnredningen i en dyp plommefarge. Men det får jeg ikke lov til. Foto: Jim Rune Bjorvand

Farge- Dagny

For det er jo ikke uten grunn at hun kalles for farge-Dagny. 37-åringen jobbet tidligere som kreativ leder i en fargehandelskjede, men driver nå for seg selv som blant annet fargekonsulent. Med en passion for farger, kan hun ikke skjønne at så mange nordmenn innreder husene sine uten farger.

Selv har Dagny aldri hatt en hvit vegg i hjemmene hun har bodd.

Men hvis man absolutt skal ha grå vegger, så bør i alle fall ingen andre ting i rommet være grått.
Dagny Thurmann-Moe

Tati-stolene fra 1989, signert Ralf Lindberg for Gärsnäs, står flott sammen med det gamle spisebordet.

-Hvitt er ikke en del av fargesirkelen. Det er mye vanskeligere å få en hyggelig og lun stemning med hvitt. Dessuten gir hvite vegger et institusjonspreg.

Det er likevel en annen farge hun synes er hakket verre: Grått.

-Man blir jo ikke spesielt glad hvis det regner ett par uker i strekk. Med grått og hvitt blir det jo som å innrede huset sitt som en regnværsdag, sier hun, og fortsetter:

Men hvis man absolutt skal ha grå vegger, så bør i alle fall ingen andre ting i rommet være grått.

I stua har Dagny brukt flere nyanser av rød, rosa og oransje.
Denne hundre år gamle lampeskjermen i skinn er en av Dagnys favoritter. Foto: Line R Osmundsen

Selv har hun innredet leiligheten sin med farger og ting hun er glad i.

Dagny Thurmann-Moe har en forkjærlighet for røde fargetoner, og har for eksempel flere varianter av rødt og rosa i stua.

– Mange ville kanskje tenke at det ikke funker i det hele tatt, men her har jeg blandet både rødt, rosa, oransje og burgunder.

På soverommet er både tak og vegger malt i en dyp grønnfarge.
Dagny Thurmann-Moe kler seg aldri i sort, grått eller beige. Hun våkner opp til dette fargerike klesstativet hver eneste dag. Foto: Line R Osmundsen

Leilighetens koseligste rom

Uten farger blir verden kjedelig og trist mener Dagny, og ifølge Thurmann-Moe kan du kan finne rolige alternativer i alle farger, det gjelder bare å finne den rette nyansen.

Soverommet hennes har for eksempel fått en dyp grønnfarge, og er ifølge Dagny leilighetens koseligste rom.

På jenterommet har døtrene Indie og Stella bestemt hvordan det skal se ut.
Dagny har fått spesiallaget skrivepult av en møbelsnekker.

– Og så sover jeg så godt her inne. Ikke minst er det deilig å våkne opp til alle disse fargene, sier Dagny og tar oss gjennom et hav av fargerike kjoler som henger på klesstativet ved siden av senga. For Dagny er særdeles fargerik også i klesveien, og har aldri eid et plagg i sort, hvitt eller beige.

– Hvis alt her inne hadde vært helt perfekt, pent og pyntelig så tenker jeg at hjemmet mitt hadde blitt litt mer uinteressant.
Dagny Thurmann-Moe

Dagnys hjemmekontor. – Dette er kontorpulten min, og inni her er det et spesielt lys jeg bruker når jeg fargesetter. Foto: Line R Osmundsen

– De fargene er det ingen som egentlig kler, heller ikke jeg.
Interiøreksperten kan kunsten å ha øye for detaljer. Noe også hjemmet hennes bærer preg av. Gamle bruktfunn, designklassikere, og litt nytt gjør leiligheten hennes spesiell.

– Hvis alt her inne hadde vært helt perfekt, pent og pyntelig så tenker jeg at hjemmet mitt hadde blitt litt mer uinteressant.

Selv uteplassen har fått innslag av farger.

Hos Dagny er det nemlig slik at døtrenes tegninger får plass på kjøkkeninnredningen og kjøleskapet. Og om avisene ligger slengt på bordet, og blomstene er visnet, er det også helt greit.

– Vi synes faktisk det er noe vakkert med blomster som er visne, så hos oss blir det ikke kastet ut bare de henger litt med hodet.