HAGEIDYLL: Camilla sin favorittplass i hagen er i hengestolen. På varmere dager spiser hun og samboer Lars gjerne ute på altanen. Silje Katrine Robinson

Da faren døde hadde ikke Camilla egentlig råd til å arve huset

- Det var veldig mye som måtte gjøres. Jeg hadde hverken god økonomi eller var spesielt handy, sier Camilla Johannessen..
Se boliger 170
Se Visninger 3

Camilla Johannessen var nyutdannet og bodde i kollektiv da hun fikk eneansvar for den store hundre år gamle villaen like ved Fjellveien i Bergen.

Hun hadde vokst opp her, men det var ingen selvfølge at hun skulle arve huset.

Hennes far Robert Johannsessen hadde i flere år sett etter annen bolig og vurderte å selge det. Men så døde han brått.

– Jeg ble glad over å arve huset. Samtidig skjønte jeg ikke hvordan jeg skulle klare å ta vare på det. Det var veldig mye som måtte gjøres. Jeg hadde hverken god økonomi eller var spesielt handy, sier Johannessen.

SPESIELL FØLELSE: - Å gå ut på balkongen her er helt magisk. Jeg blir ikke blasert. Det er like fint hver gang, sier Camilla. Både sminkebordet til høyre og puffen med blomstermønster er arvet fra hennes besteforeldre, trukket om av hennes mor. Vinduene måtte skiftes ut. Hun har prøvd å bevare det mest mulig slik det var. Foto: Silje Katrine Robinson
SPESIELL FØLELSE: – Å gå ut på balkongen her er helt magisk. Jeg blir ikke blasert. Det er like fint hver gang, sier Camilla. Både sminkebordet til høyre og puffen med blomstermønster er arvet fra hennes besteforeldre, trukket om av hennes mor. Vinduene måtte skiftes ut. Hun har prøvd å bevare det mest mulig slik det var.
Foto: Silje Katrine Robinson

Amerika-kofferter

Hennes farfar Robert Johannessen kjøpte villaen fra 1912 i 1930. På loftet står amerika-koffertene til farfaren, med merkelappene fra Norwegian American Line fortsatt på.

Her er det fire meter under taket og luftig utsikt over landets nest største by.

Ikke alle trodde hun ville klare å overta og ta vare på huset. Selv skjønte hun heller ikke helt hvordan hun skulle klare det.

FAMILIENS MINNER: Buddaen oppe til venstre kjøpte farfaren til Camilla på en av hans mange reiser. Bøkene er samlet av hennes farfar og far. Bokhyllen er laget på bestilling. Foto: Silje Katrine Robinson
FAMILIENS MINNER: Buddaen oppe til venstre kjøpte farfaren til Camilla på en av hans mange reiser. Bøkene er samlet av hennes farfar og far. Bokhyllen er laget på bestilling. Foto: Silje Katrine Robinson

Hun kunne ha valgt en veldig enkel utvei.

I perioden etter at hun arvet huset, var det mange som kontaktet henne fordi de ønsket å kjøpe villaen.

Noen kom på døren og spurte om hun ville selge. Noen ringte. Det kom brev i postkassen.

– Jeg fikk tilbud om penger. Masse penger. Men jeg bare lukket igjen ørene. Jeg ville ikke høre. Huset betyr mer enn penger for meg, sier Johannessen.

Hva gjør du om du arver et hus du egentlig ikke har råd til å beholde? Vi spurte forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB:

Spar penger på oppussing
Skal du pusse opp er det mye du kan gjøre selv, men alt som går på det elektriske og vann/avløp må du overlate til fagfolk. Før du går i gang bør du lage en detaljert plan over alt som skal gjøres og sette opp et budsjett. Skal du bruke håndverkere anbefaler jeg å avtale fastpris på jobben.

Tjen penger på å leie ut
Du kan leie ut boligen din for opptil 20.000 kroner skattefritt i året. Bruker du minst halvparten av boligen til eget forbruk, beregnet etter utleieverdi, kan du leie ut skattefritt uavhengig av inntekten du får. Dersom du overskrider beløpet for skattefri inntekt har du rett på fradrag på blant annet kommunale avgifter, vedlikehold, forsikring, annonsering av bolig, eiendomsskatt, slitasje på møbler, reiser, lys og varme.

Ikke la rom stå tomme. Hvis du ikke får leid ut i perioder kan du likevel leie ut rom for en helg eller en uke til turister.

Skriv en leiekontrakt over hvem som er ansvarlig for å dekke eventuelle skader. Lag husregler!

Pass på så du unngår en skattesmell når du arver en bolig.
1. januar 2014 ble arveavgiften fjernet, og du betaler ikke lenger arveavgift når du mottar arv eller gave. Det kan være at du må skatte av gevinsten hvis du selger boligen. Hvis den du arver boligen av kunne solgt skattefritt, er det ingen gevinstbeskatning for deg heller. Reglene er at den du arver av må ha eid boligen i mer enn ett år og bodd i den i minst 12 av de siste 24 månedene før salget for at gevinsten skal være skattefri.

Når det gjelder fritidsbolig, må den ha vært eid den i mer enn fem år og brukt som fritidsbolig i minst fem av de siste åtte årene. Hvis ikke den du arver av har oppfylt kravene til skattefritt salg, kan du bygge videre på arvelaters allerede opparbeidede eier- og botid.

Har for eksempel foreldrene dine bodd i boligen de åtte siste månedene før du overtar den, kan du selge den skattefritt når du har bodd der i fire måneder. Arver du en utleiebolig som foreldrene dine ikke har bodd i selv, overtar du deres inngangsverdi. Selger du boligen nå må du altså betale 25 prosent skatt av verdiøkningen fra foreldrenes kjøpstidspunkt.

 

GAMMEL-NYE: Vinduene har Camilla restaurert. De er spesialtilpasset for at de skulle ligne mest mulig på det som var. Foto: Silje Katrine Robinson
70-TALLET: Moren til Camilla dekorerte pikerommet i rødt til sin nyfødte datter. Døren inn til foreldrene sitt soverom kunne stå åpen. I dag er rommet omgjort til et hjemmelaget walk-in-closet. Foto: Silje Katrine Robinson

Laget bokollektiv

Camilla fortsatte å bo i bokollektivet i tre år, før hun var klar til å flytte permanent inn i villaen.

I mellomtiden hadde hun funnet en løsning som gjorde at hun kunne få økonomi til å sette huset i stand.

Camilla flyttet inn i huset sammen med to gode venner og laget et bokollektiv i den gamle villaen.

– På den måten fikk jeg godkjent et lån hos banken og kunne begynne å bruke penger på å gjøre nødvendige reparasjoner på huset, forklarer Johannessen.

Hun fikk også hjelp fra andre venner til å fikse og renovere. Sammen med vennene døpte hun huset Villa Camilla.

CAMILLAS UTSIKT: På altanen utenfor spisestuen har Camilla utsikt utover Store Lungegårdsvann og Løvstakken. Bak til venstre ligger Haukeland universitetssykehus. Foto: Silje Katrine Robinson
CAMILLAS UTSIKT: På altanen utenfor spisestuen har Camilla utsikt utover Store Lungegårdsvann og Løvstakken. Bak til venstre ligger Haukeland universitetssykehus. Foto: Silje Katrine Robinson

Det første hun gjorde da hun flyttet inn, var å rive opp vegg-til-vegg-tepper.

Under fant hun originale tregulv som hun malte hvite. Hun pakket også ned mange av de gamle møblene og minnene.

Hun ønsket å sette sitt eget preg på huset og gjøre det til sitt.

Nå har hun bodd i huset i seks år, men oppdager fortsatt nye gamle skatter.

Tips når du arver gamle hus
Få oversikt over hva som må gjøres i huset Bli god på å prioritere hva som er viktigst å renovere
Finn ut hvordan du kan løse det økonomisk Hør om venner og familie kan hjelpe deg
Ta gjerne imot gode råd
FRA 1912: Hennes farfar skipskaptein Robert Johannessen kjøpte villaen rett ved Fjellveien i 1930 da hennes far var ett år gammel. Foto: Silje Katrine Robinson
FRA 1912: Hennes farfar skipskaptein Robert Johannessen kjøpte villaen rett ved Fjellveien i 1930 da hennes far var ett år gammel. Foto: Silje Katrine Robinson

Huset rommer hundre år med historie og overalt er det små minner fra familiens liv. Ved trappen i første etasje står for eksempel noen trehester og en trikk, leker som farfaren kjøpte til hennes far.

– Det gjør meg glad å tenke på at pappa har lekt med dem, sier Camilla.

FARFARS EVENTYR: Buddhaen kjøpte farfaren på en av sine reiser på havet. Foto: Silje Katrine Robinson
I STUEN: Det gamle vaskeserviset har fått hedersplass på den hvite kommoden i stuen. Foto: Silje Katrine Robinson

Det viktigste først

Etter at hun flyttet inn, måtte hun lære seg å gjøre strenge prioriteringer.

Nytt tak, ny kledning med isolasjon og nye vinduer måtte tas først. De store vinduene i stuen måtte skiftes ut og de måtte spesialtilpasses.

Camilla prøvde å gjøre det mest mulig likt slik det hadde vært, men noen ganger måtte hun slakke litt på kravene på grunn av økonomi.

Men helheten har hun klart å bevare. I dag fremstår huset som både ærverdig, lunt og herskapelig.

KONTORET: Tapeter fra Laura Ashley og en klovn på det gamle kontoret til faren til Camilla. Foto: Silje Katrine Robinson
RØKEBORDET: Det runde bordet i stuen kalles røkebor. Et stort fat av kobber utgjør bordflaten og kan løftes av. Karaffelen er i krystall, sigarettboksen er i sølv. Camilla lurer på om hennes far fikk den til sin konfirmasjon. Foto: Silje Katrine Robinson

Takhøyden og den storslagne utsikten er blant det som gjør inntrykk når gjester kommer på besøk. De må bare ut på altanen og nyte synet derfra.

– Jeg blir ikke blasert av å bo her. Jeg synes stadig det er like fint hver dag å kunne ha denne utsikten, forteller Camilla.

Tilknytningen til huset er blitt enda sterkere nå enn da hun bodde her som barn.

– Huset var veldig viktig for min far. Når jeg skal minnes ham er det mer naturlig for meg å være her i huset enn å gå på graven. Jeg føler meg nærmere ham når jeg er i huset. Jeg har ikke lenger familie igjen her i byen. Da betyr huset enda mer for meg. Det er her alle minnene er samlet, sier Camilla.

SMYKKESKRIN: Et smykkeskrin skjuler gamle skatter. Foto: Silje Katrine Robinson
GAMMEL TID: – Jeg fant en gammel Bibel, og tenkte det kunne være fint at den kunne ligge her fremme, sier Camilla. Bibelen ligger oppå en gammel kiste i stuen. Foto: Silje Katrine Robinson

-Hva tenker du om at du klarte å overta og bevare villaen?

– Jeg er både litt stolt og overrasket over å ha fått det til. Jeg klarte det sammen med gode venner. Jeg tror pappa satte sin lit til at jeg skulle finne meg en handyman. Og nå har jeg jo funnet meg det også, sier Camilla og ler.

I desember i fjor flyttet kjæresten Lars Killingberg inn. Nå bor de sammen i Villa Camilla.