Etterlyser flere utleiehytter

Friheten ved å leie i stedet for å eie, gjør at det knapt finnes nok utleiehytter i fjellet. For å sikre seg hytte i høysesongen, leier mange allerede ett år i forveien.
Se boliger 170
Se Visninger 3

-Det har vært en enorm økning av folk som vil leie hytte i fjellet de siste årene. En del har kanskje ikke råd til å kjøpe egen hytte, men for mange handler det om friheten til å kunne leie ulike steder og oppleve forskjellige ting, og samtidig slippe å binde opp mye kapital, sier Satu Koski i Åseral Hytteservice.

Les også Dette kan redde liv på hytta.

Hun formidler 65 hytter for utleie, hovedsakelig i Bortelid-området, men også andre steder i fjellet i Agder-fylkene. De siste årene har pågangen vært mye større enn forutsett.

-På Bortelid har det eksplodert. Mange leier hytter helg etter helg, og det er ikke uvanlig at folk reserverer hytte for vinterferie og kanskje spesielt påske ett år i forveien.

bortelid-sentrum
På Bortelid er etterspørsel etter utleiehytter stor. Bortelid.nu

Eneste mulighet for mange

Også på Hovden er etterspørselen stor, men Lasse Eidskrem ved Destinasjon Hovden sier det er vanskelig å få en fullstendig oversikt over markedet, siden mye leies ut privat gjennom for eksempel Finn.no og Airbnb. Men han tror leiemarkedet vil øke i årene som kommer.

-Jeg er optimistisk både med tanke på salg og utleie på Hovden. Men det er svært dyrt for de unge som skal inn på boligmarkedet i dag, derfor blir det nok vanskeligere for dem også å finansiere en hytte. Det kan bety at etterspørselen etter utleiehytter i vårt området vil øke ytterligere, tror Eidskrem.

-Friheten er viktig

Jennifer Sinfield har ansvar for Hovden Hytteformidling som formidler utleie av privathytter på Hovden. Hun sier at kundene trekker fram friheten ved å leie.

-Mange synes det er deilig å leie uten å ha ansvar for vedlikehold og uten å måtte binde opp så mye kapital. Samtidig er det en egen frihet ved å kunne variere hytte og område man leier i.

hovden1
Frister det med hytteferie uten at du trenger å tenke på vedlikehold eller banklån. Foto: Hovdenalpinsenter.no/hovden-hytteformidling

De største hyttene de leier ut har nærmere 20 sengeplasser. Seinfield sier det er ganske vanlig at to familier går sammen om å leie dem.

-Utgiften per familie blir halvert og hyttekosen er omtrent den samme som om du eier hytta selv. For hyttene vi leier ut er jo privateide og innredet deretter, opplyser Sinfield.

Populært på Ljosland

Mikael Schlezinger ved Ljosland Fjellstove sier at de alltid fyller opp sine rom og leiligheter i tilknytning til hotellet i høysesongen. Mange av kundene ønsker å bli på leiemarkedet, mens andre leier mens de vurderer å kjøpe.

-Det er nok begge deler, men jeg pleier å si til mine kunder at de kan leie veldig lenge for 2 millioner kroner, ler Schlezinger.