Berdian Bragdø
Berdian Kristian Bragdø er daglig leder ved Randesund Hagesenter og Blomster & Sånn. Han jobber hele året med planter og Jord, og er sterk tilhenger av et gift og kjemikaliefritt hagebruk.

Dette kan du gjøre i hagen nå!

...og dette bør du for all del vente med.
Se boliger 170
Se Visninger 3

Hjelp! For mange kom våren fortere enn ventet, for undertegnede inkludert. Hagen spruter av liv , men kroppen er kanskje fremdeles i vinterdvale. Men nå er det på tide å våkne opp. Er du en av dem som ikke er på påskefjellet, bør du absolutt komme deg ut i hagen nå.

Det er mange ting som er lurt å gjøre på denne tiden, og mange ting du for all del ikke må gjøre. Her skal jeg forsøke å gi dere noen tips til begge deler.

Ting du kan gjøre allerede i slutten av mars:

1. Gi næring! Gi jorden vinterens løvblader, og tilfør mat til jorden nå, så blir plenen grønnere og plantene friskere. Kast for all del ikke noe av løv og rasket som har hopet seg opp i hagen. Det er verdt sin vekt i gull – for plantene.

2.  Plante: Du kan faktisk også gå i gange med å plante. Så lenge tela i jorda er borte, er det bare å sette i gang. For all planting gjelder følgende: jo før jo bedre. Rett og slett fordi plantene da vil være bedre rustet til sommeren og vinteren, og de vil også opparbeide seg en større rotmasse hvis de kommer i jorden tidlig.

Tid for løk - Vårløk - blomsterløk i høstfin krukke
Foto: Torstein Øen

3. Hekk:  Våren er hekk-tid. Jo før du får hekken i bakken jo bedre er det. Også for lommeboka lønner deg seg å plante hekken nå. Det er nemlig på våren du gjør de aller beste handlene på hekk.

4. Finn frem krukker og potter: Har du ikke gjort det enda så er det bare å gå i gang med å pakke ut krukker og planter fra vinterisolasjonen.

5.  Plenen: Plenen trenger også litt pleie, selv om det er en stund til den skal være på sitt beste. Knekk opp rester av eventuell is på skyggesiden av plenen for å hindre isbrann. Du kan gjerne hive på litt aske om du har, plenen suger nemlig til seg sol og varme.

løv

6. Blomsterbedene:  Blomsterbedene har også godt av å bli rusket litt i. Begynn med å rake litt i bedene og rusk opp i jorden. Det er godt for omdanningen av løvet fra i fjor, og setter jorden godt i gang. Gjør det gjerne samtidig som du hiver på litt mer løv og næring.

Det er altså ingen grunn til å holde seg unna hagearbeid. Det er nok å ta seg til allerede i mars. Men når det er sagt så er det en del ting man for all del bør holde seg unna:

1.  Beskjæring:

Hva som er beste tidspunkt for beskjæring, er omdiskutert. Noe skal beskjæres på våren, og andre planter på høsten. Busker og trær bør beskjæres i sommerhalvåret, ikke i mars/april. Vent med det meste av beskjæring, bortsett fra veldig kraftig form-beskjæring av frukttrær.

Slik beskjærer du rosene.

2.  Kalke: Du trenger overhodet ikke å kalke.Faktisk trenger du aldri å gjøre det. Hvis du da ikke gjør det på gamlemåten, og gjødsler med kunstgjødsel eller tørka hønsegjødsel. Har du noengang opplevd at du har fått mindre mose av å kalke? Sannsynligvis ikke. Det eneste som nytter er å gå vekk fra tilfeldig gjødsling med kunst og eller hønsegjødsel, og/eller endre underlaget på plenen for å forhindre mose i plen… men det kommer jeg tilbake til i et senere blogginnlegg.

3. Gjødsle: Det er bedra å la være å gjødsle med kunstgjødsel eller hønsegjødsel, enn å benytte disse to ganger i året. Plenen blir svak mellom hver gang du gjødsler. I den tiden klare plenen ikke holde ugrass og mose borte selv. Det klarer den nemlig bare når den får naturlige proteiner og mikroorganismer tilført.

Så nå er det vel egentlig bare å komme seg ut i hagen!