Alle foto: Kari Byklum

– Dette er livskvalitet

Hytta på Gautestad har blitt akkurat det fristedet Lill Cathrine Paulsen håpte på.
Se boliger 170
Se Visninger 3

Bare kom inn! Vi holder på med frokosten og det ble litt svidd bacon, så vi må bare lufte litt, roper Lill Cathrine Paulsen (46) ut av vinduet.
Denne lørdagsmorgenen er det tømmerhoggerfrokost til fjells. Er man på tur, så er man på tur. Og straks skal det fyres opp i stampen utenfor. Det går med seks sekker ved og tar seks timer å få vannet varmt, men det er verdt det. I alle fall på venninnetur.

-Velkommen til Lillsbu, roper Lill Cathrine. Det er flere generasjoner Lill i familien, derav hyttenavnet. Foto: Kari Byklum

-Hver gang jeg er med Lill Cathrine på hytta, kjenner jeg hvordan godfølelsen kommer. Det skjer jo ingenting annet her, så det er bare å ta det med ro og lade batteriene, smiler venninnen Iren Pedersen (50).
-Ja, det er skikkelig livskvalitet, parerer Jorunn Olsen (44).

Les også: – Jeg gleder meg til hver helg

Iren (f.v.), Jorunn og Lill Cathrine koser seg med egg og bacon. Det er deilig med god tid til frokost, her oppe er det ingenting som haster, sier de tre. Foto: Kari Byklum

Billig hyttedrøm

Da Lill Cathrine og ektemannen Tor Eivind Åsland kjøpte hytta for 750.000 kroner i 2011, overtok de den fullt møblert. Lite var gjort siden hytta var ny, og for paret var det midt i blinken. De leide fagfolk som brukte tre dager på å beise vegger og male tak, vinduskarmer og dører, og så var det bare å installere seg.

-Noe av sjarmen med hytta ble borte da utedoen og solcellepanelet forsvant

Fra gangen ser man inn i stua. Veggene er beiset, ellers har tiden stått ganske stille her inne. Foto: Kari Byklum

-Det var ikke mer som skulle til for å sette vårt eget preg på hytta. Vi byttet ut noen møbler, og har fått litt gamle ting herfra og derfra, men det meste er slik det alltid har vært, forteller Lill Cathrine.
Hytta har strøm og innlagt vann fra egen brønn, og nylig satte paret inn et forbrenningstoalett. Men det er fortsatt utedoen som er i hyppigst bruk, og alle som gjør sitt fornødne der ute, er velkomne til å skrive en hilsen på døra. Den rotekte hyttesjarmen lever i beste velgående her oppe, halvannen times kjøretur fra Kristiansand.

-Vi løser mange verdensproblemer på hyttetur, og får virkelig ladet batteriene, sier hyttegjestene Jorunn Olsen (f.v.) og Iren Pedersen. Foto: Kari Byklum
Skinnet fulgte med på hyttekjøpet.

-Når vi kommer opp her etter ei hektisk uke på jobb, er det som alt stress blir lagt til side.
Hytta er på 90 kvadratmeter og har tre soverom. Utenfor er det en stor og usjenert tomt, og parkeringsplassen ligger nærmere enn et steinkast unna. Lill Cathrine skryter av Gautestad, og forteller at hun plukker blåbær, multer og kantareller nesten rett utenfor hyttedøra.

-Vi er heldige som fikk muligheten til å kjøpe oss en egen hytta, og vi trives så godt at vi er her oppe så ofte som mulig, smiler Lill Cathrine. Foto: Kari Byklum
Kjøkkenet er et tradisjonelt, gammelt furukjøkken, og fungerer akkurat slik det skal. Foto: Kari Byklum

Bær- og soppterreng

-I fjor plukket jeg 5 kilo kantareller her oppe, men jeg kan ikke si akkurat hvor. Vi kan ikke dele alt, ler hun.
Men hun deler gjerne hyttedrømmen sin med andre.
-Når man er så heldig at man har anledning til å ha sin egen hytte, synes jeg det er riktig å dele den med andre. Vi låner den gjerne vekk til venner og kjente, for det er hyggelig at andre også kan ha glede av hyttelivet, mener 46-åringen.

-Det går seks sekker med ved for å fyre opp stampen, så det er ikke så veldig ofte vi gjør det. Foto: Kari Byklum
Foto: Kari Byklum

Men Lill Cathrine forteller at hun elsker å være her oppe selv, gjerne så ofte som mulig.
-Hvis ikke det er noe spesielt som holder oss i byen, drar vi som regel opp. Det blir nok mellom en og tre ganger i måneden.

Har du tips til hytter vi kan besøke? Send oss gjerne en epost

Hytta er på 90 kvadratmeter og ligger på Gautestad nord for Evje, i underkant av halvannen times kjøring fra Kristiansand.

Og både hun og mannen er glad i variasjonen, for noen ganger er det bare de to, andre ganger er Lill Cathrines voksne datter med og innimellom inviterer de to små nevøer eller annen familie og venner med til fjells.
-Når ikke vi har nok sengeplasser, hender det at noen sover i bobil utenfor. I påska fyller vi skikkelig opp, og har påskerenn utenfor hytta. Det er så koselig!

Utedoen ligger i et lite anneks, og her er det også ved og redskaper. Iren henter noe pynt hun fant her inne.
Alle er velkomne til å skrive en hilsen på døra til utedoen.

Skravling og god mat og drikke

Men denne helga er det altså venninnene Jorunn og Iren som er på hyttebesøk, og den gode praten er sjeldent bedre enn her oppe.
-Det er veldig raust av Lill Cathrine å invitere oss med, og vi koser oss med god mat og drikke, og skravler masse. Vi løser ganske mange små og store verdensproblemer, smiler Jorunn.

Har du lest denne? Randi fant drømmehytte på 42 kvadrat

Den ujålete hyttestilen går igjen overalt.
Små detaljer skaper hyttekoselig stemning.

-Det fine er jo at det er så stille og fredelig her, det er bare oss og ikke noe annet vi må eller blir fristet til. Vi surrer rundt i ullundertøy og bryr oss verken om å dusje eller sminke oss, og det er egentlig veldig deilig, mener Iren.
-Ja, jeg kunne nok aldri hatt hytte på Hovden, for der skjer det noe hele tiden, og det er sikkert lett å la seg friste til å bli med. Her oppe er det et ekte fristed med konstant hvilepuls, smiler Lill Cathrine Paulsen.

Fikk du med deg denne: Her finner vi den gode roen