Relieff er en nyere belegningsstein med overflate som kan minne om skifer. Den er i ferd med å bli mer og mer populær. Foto: Asak.no

Det viktige førsteinntrykket

Inngangspartiet er det første og siste både du og gjestene dine ser, og sannsynligvis den delen av eiendommen som naboene dine glor mest på. Det er klart at plassen foran huset fortjener litt ekstra oppmerksomhet.
Se boliger 170
Se Visninger 3

Singel, belegningsstein, steinbelegg eller asfalt, eller kanskje en kombinasjon av dette sammen med en del grønt. Valgene er mange, men det som i alle fall er sikkert er at det er mulig å finne noe som passer både dine behov og din stil.

Steinbelegg er kanskje det alternativet som er mest ukjent for folk. Det består av en blanding av stein og en herdeplast.

Les også La deg inspirere

-Det som heter Barrikade steinbelegg består av små naturstein blandet med polyuretan, som er et herdet plastmateriale. Belegget ser ut som et dekke av mange småstein, men siden steinene er smeltet sammen med plastmateriale, blir overflaten fast og hard, sier Per Røste Fossen hos Epotek.

Vanntett alternativ

Epotek har steinbelegg som er både åpne og lukkede. De lukkede er helt vanntette, mens de åpne legges slik at vannet filtreres gjennom og trekker ned i bakken. Dermed kan man velge det alternativet som passer best.

Epotek025
Barrikade steinbelegg ser ut som småstein, men forskjellen er at disse småsteinene er smeltet fast i herdeplast. Foto: Reidar Kollstad

-Vi har drevet med dette i mange år, men det er mest utbredt på større arealer. Vi har faktisk lagt det på perrongen til Flytoget, sier Røste Fossen, og legger til at det også er et godt alternativ foran privathus.

-De privatpersonene som velger det, ønsker gjerne noe litt annerledes enn tradisjonell belegningsstein, samtidig som de vil ha noe som ikke krever vedlikehold. Vårt belegg har en levetid på minst 20 år og vedlikeholdes enkelt med å feie over det og spyle innimellom.

Asfalt også for privatfolk

Sånn sett har fastlimt steinbelegg mange like egenskaper som asfalt. Kommunikasjonsdirektør i Veidekke, Grete Ingeborg Nykkelmo, sier at de i hovedsak jobber med større prosjekter, men at de innimellom legger asfalt for privatpersoner. Hun forteller videre at asfalt, ved alminnelig bruk, har en levetid på 15-20 år. Men at det er viktig å fjerne all vegetasjon og påføre ugressmiddel før asfalteringen.

asfaltveidekke
Asfalt i private oppkjørsler er både enkelt å vedlikeholde og slitesterkt. Foto: Veidekke

-Etter at all vegetasjon er fjernet, anbefaler vi også et underlag med 10-20 centimeter finknust grus eller pukk. Et solid underlag forlenger levetiden, sier Nykkelmo.

Hun mener asfalt er et godt alternativ dersom du ønsker en oppkjørsel med minimalt vedlikehold.

-Asfalten holdes enkelt ren ved å feie og spyle. Hvis det med tiden skulle bli hull i asfalten, selges det lappemasse i vanlige byggevareforretninger.

Stort utvalg i belegningsstein

Belegningsstein i betong er et mer utbredt alternativ enn asfalt og steinbelegg. Det finnes i svært mange alternativer, både av design og farger, og er fortsatt svært populært.

Barrikade steinbelegg består av småstein og herdeplast, og gir et fast dekke som er svært enkelt å vedlikeholde. Foto: Hesselbergbygg.no
Barrikade steinbelegg består av småstein og herdeplast, og gir et fast dekke som er svært enkelt å vedlikeholde. Foto: Hesselbergbygg.no

Simen Jørgenrud i Asak, avdeling Sør, sier at trenden går mot mer struktur og farge, etter mange år med den gråfargede tromlede steinen som absolutt bestselger.

– Det ligger svært mange gråmelerte belegningssteiner i sørlandske oppkjørsler, men vi ser at en del ønsker noe annet enn naboen. Relieff er en nyere belegningsstein med overflate som kan minne om skifer, og den er i ferd med å bli svært populær. Og så erstattes mange grå stein med mer farger, gjerne bruntoner, sier Jørgenrud.

Les også Pass på at du ikke tar deg vann over hodet

De fleste som har belegningsstein i oppkjørselen opplever at det innimellom dukker opp ugress i fugene. Men i følge Jørgenrud er den tiden forbi.

-Ja, det problemet har vi heldigvis løsninger mot i dag. For noen få år siden kom det en ny fugesand på markedet. Den blir hard som sement, men er samtidig elastisk. Den gjør at ugressfrø og andre frø ikke klarer å etablere seg og dermed er problemet med luking i fugende nesten borte, avslutter han.