: Birte Kleppan trives godt i rekkehusleiligheten hvor hun har bodd de siste fire årene. Jeg trenger ikke ha det moderne, men er opptatt av lys og farger, sier hun.

Da Birte mistet jobben, fikk hun tid til å sette sitt eget preg på rekkehuset

- Det trenger ikke være dyrt og flott for å være trivelig.
Se boliger 170
Se Visninger 3

-Når datteren min og kjæresten hennes kommer på besøk, må de sove i kottet. Og døra må stå oppe fordi det ikke er vindu der, men det går helt fint, smiler Birte Kleppan.

: Den flotte kjøkkeninnredningen fra Strai kjøkken var opprinnelig i lyst tre, men Birte har malt den sort. Selv jobber hun litt som tilkallingshjelp på kjøkkenavdelingen til Ikea. Alle foto: Kari Byklum

53-åringen har nettopp ønsket velkommen inn i rekkehusleiligheten hvor hun bor sammen med hunden. De to voksne barna, en sønn og en datter, har for lengst flyttet hjemmefra, og da Birte skulle ha et nytt sted å bo for fire år siden, ønsket hun noe som ikke var for stort.

-Jeg flyttet fra et stort hus til noe langt mindre og ble tvunget til å rydde skikkelig opp, så nå har jeg bare spart på det jeg liker og trenger.

Og det lever hun fint med.

-Jeg merker at jeg trives på mindre plass. Det er mindre å holde i orden og enklere å gjøre det hyggelig rundt meg.

Spisestua står plassert mellom kjøkkenet og salongen og er av eldre dato. Birte har klart å skape en fin harmoni mellom det lune og mørke, og det lyse og luftige

Les også: -Det er viktig at et hjem representerer de som bor der

Handywoman med sansen

Rekkehusene i Fidjeåsen i Kristiansand ble bygget i 2006, og består av to etasjer. Kjøkken og stue i øverste etasje, og to soverom og bad i underetasjen. Da Birte flyttet inn, var hun opptatt av å sette sitt eget preg på hjemmet, selv om huset fortsatt var forholdsvis nytt.

-Det er i grunnen en hobby jeg har, dette. Jeg liker å male og pusse opp litt, og kan godt finne på å snekre og sette i gang noen småprosjekter. Det er moro å ha noe å holde på med.

Jeg er glad i interiør og kunne gjerne tenke meg å jobbe med det, sier Birte, som for tiden er arbeidsledig etter at hun ble overtallig i oljebransjen for halvannet år siden.

Og akkurat nå har hun god tid til det. For etter 10 år i oljebransjen, var hun en av mange som mistet jobben for halvannet år siden.

-Ja, det var surt å miste jobben, og jeg opplever at det er vanskelig å finne en ny. Det er mange om beinet, og jeg merker indirekte at alderen ikke er på min side. Det er frustrerende, for jeg har jo så mye erfaring og arbeidskapasitet, og det er jo ikke noe jeg heller ønsker enn å jobbe, fastslår den energiske 53-åringen.

Birte har utnyttet hver eneste lille krok på tomten. Hun har laget denne sittegruppen mellom inngangsdøra og en bod.

– De fleste blir avslappet av å komme på besøk til noen som ikke har det helt prikkfritt

Malte kjøkkenet sort

Men enn så lenge koser hun seg hjemme, og det meste av leiligheten har hun pusset opp på egenhånd. Den lyse kjøkkeninnredningen fra Strai kjøkken, valgte hun å male sort.

Fra gangen ser man videre inn i stua. Trappen fører ned til soverom og bad.

-Jeg synes det blir lunere med mørke farger, så jeg malte kjøkkeninnredningen i dempet sort og veggene i en mørk gråfarge. Og så fikk jeg laminatbenkeplatene belagt med betong, og det er jeg veldig fornøyd med.

Det er høyt under taket og gjennomlys fra to sider. Så til tross for at det er få kvadratmeter, har Birte klart å skape hjemmet både luftig og lunt på samme tid.

Jeg skulle gjerne hatt et drivhus, men har sådd og plantet litt i krukker og paller, smiler Birte. Her sitter hun på en hjemmelaget benk på plattingen foran leiligheten.

-Jeg trenger absolutt ikke noe moderne hjem, men er opptatt av lys og farger.

Lekent hjem i sort og hvitt

Grønne fingre

Birte trives like godt med å slappe av med en film i stua som å dyrke og så på utsiden. Drømmen er et drivhus, men enn så lenge planter hun i krukker og plantekasser.

Jeg er glad i å sette meg ut her når været er fint, forteller Birte

-Ja, jeg sår og planter en del, og i løpet av sommeren har jeg en plan om å bygge en liten utepeis. Jeg trives veldig godt her hjemme, og liker å ha det ryddig og hyggelig rundt meg.

Dessuten er det et trivelig bomiljø i Fidjeåsen.

-Ja, her bor det alle slags mennesker, og så er skogen omtrent rett utenfor inngangsdøra. Så selv om jeg verken bor stort eller veldig dyrt, er det et godt sted.

Denne veggen har Birte malt med kalkmaling, og den lyse innredningen er blitt mer personlig etter at den fikk noen strøk med sort maling.

Og nettopp det tror Birte at flere kunne kjent på.

-Når dere skulle komme hit, tenkte jeg at det ikke er så mye å vise fram. Men så slo det meg at det er noe bra med det. For de fleste av oss lever jo i vanlige hjem og ikke i så lekre og fasjonable hus som man fort kan få inntrykk av. Så hvis mitt hverdagshjem kan være til inspirasjon for andre, er det faktisk veldig hyggelig, avslutter Birte Kleppan.