Å bo på helt i sjøkanten på Spangereid handler selvfølgelig også om drømmen om skjærgården og båtliv. Her har Elise og familien fått hus og hytte i ett. Foto: Sondre Steen Holvik

Et huseventyr i vannkanten

Elise og Tommy Røyrås kan nærmest sitte med «tean i tanga» i sin egen stue
Se boliger 170
Se Visninger 3

– Vi trenger ikke hytte når vi bor slik som dette, sier Elise Røyrås. Da 35-åringen og mannen Tommy flyttet inn i sitt nybygde hus for snart to år siden, var de begge enige om at de aldri kom til å trenge noe eget feriested. For da familien på fem gikk i gang med boligdrømmen kjøpte de tomt helt i vannkanten.

Å bo helt ved sjøkanten i Spangereid handler selvfølgelig også om drømmen om skjærgården og båtliv. Her har Elise, Tommy og barna Ovar (11), Jone (7) og Lars (2) fått hus og hytte i ett. Foto: Sondre Steen Holvik
Da 35-åringen og mannen Tommy flyttet inn i sitt nybygde hus for snart to år siden, var de begge enige om at de aldri kom til å trenge noe feriested. Her er Elise sammen med minstesønnen Lars (2) Foto: Sondre Steen Holvik

– Vi kjøpte faktisk en annen tomt i samme boligfelt først, men den solgte vi siden det var så mange restriksjoner på hvordan husene måtte se ut, sier Elise. Men da byggerestriksjonen ble opphevet en stund seinere, bestemte Tommy og Elise seg for å slå til igjen.
– Det ble i samme boligfelt, men vi fikk en enda finere tomt, synes nå vi.

Les også: Hanne og Per Grødum har drømmeutsikt fra toppleiligheten på Lahelle brygge

Foto: Sondre Steen Holvik

For borte fra hovedveien, helt i vannkanten, har familien Røyrås bygd drømmehuset på 300 kvadratmeter. En hjørnetomt, med sjøen som nærmeste nabo, kunne ikke boligen på Båly i Spangereid hatt en vakrere ramme.

Drømmetomta med en fantastisk beliggenhet helt nede ved vannkanten på Båly i Spangereid. Familien har både naust og båthus i hagen. Foto: Sondre Steen Holvik
Ovar tar salto fra bygga.

Se den fantastiske eiendommen til Berit og Preben Vildalen

Ferien har så vidt begynt. Men hos familien Røyrås har ikke det så mye å si, her får de nemlig fortsatt være i ferieparadiset sitt når arbeidsdagene starter opp igjen i august
-Vi har ingen ferieplaner i sommer for å si det sånn. Da skal vi nyte sørlandssommeren på egen brygge, sier hun.

Stua er moderne og enkelt innredet i grått og hvitt. Foto: Sondre Steen Holvik
I det romslige huset er det plass til flere sittegrupper. Denne sofakroken er lys og lekker. Foto: Sondre Steen Holvik

Flytter ikke fra bygda

Familien flyttet inn i sitt nybygde hus våren 2015. Siden de begge er fra området, Elise er fra Vigeland og Tommy fra Spangereid, var det aldri noe alternativ å flytte fra bygda. Det måtte bli Spangereid.
-Det er veldig koselig her, alle kjenner alle, det er trygt og godt og vi har egentlig ting ganske nær. Selv om mange nok sikkert synes det er langt unna byen, så opplever ikke vi det sånn, sier Elise. Selv fikk hun sin dose storby da hun studerte i Trondheim.

På badet har Elise og Tommy kun valgt fliser på golvet, dusjen og ved vasken. Resten av badet har malte flater. Foto: Sondre Steen Holvik

Huset som opprinnelig er et Konsmo-hus har familien tilpasset litt selv med egenkomponerte løsninger. Det er mannen Tommy som har stått for det meste av byggingen.

På soverommet har Elise og Tommy fått sin egen walk-in-garderobe. Foto: Sondre Steen Holvik
Foto: Sondre Steen Holvik

– Huset ble reist og tettet igjen. Resten av det innvendige arbeidet er det Tommy som har gjort, forteller Elise.
For med en jobb i Nordsjøen, som innebærer to uker på jobb og fire uker hjemme, ble husbyggingen nærmest en fulltidsstilling for Tommy de ukene han var hjemme.
– Vi startet opp i november 2015, og flyttet inn i mars 2016. Så det var noen måneder med jobb dag og natt, forteller Elise.

Et av de største ønskene da de skulle bygge nytt hus var betonggolv. Det har vi fått i hele første etasje, sier Elise Foto: Sondre Steen Holvik

Fantastisk utsikt

Verken Tommy eller Elise kan komme på noen store ting de kunne tenke seg å endre på med hjemmet deres. Planløsningen er arealeffektiv og praktisk, og de store vindusflatene sørger for nok lys og en fantastisk utsikt over Spangereid-kanalen.
For når du kommer inn i hjemmet til familien Røyrås, blir du møtt av en lys og vennlig atmosfære. Huset er delikat og avslappet innredet. Den interiørmessige hånden på rattet er det stort sett Elise som har hatt.

Kontorplassen i andre etasje har fått innslag av gult. – Jeg er veldig glad i gult, så jeg synes det er gøy å knalle til med noen gule detaljer. Foto: Sondre Steen Holvik

- Selv om jeg ofte tar meg av det estetiske, så er Tommy veldig flink til å se løsninger, hva som er fint og hvordan vi kan ha det. Han har stort sett alltid en mening, og det er jeg glad for, forklarer hun.
Nærheten til vannet var utslagsgivende for hvordan huset ble.
-Siden vi bor så nær vannet, trengte vi ikke komme opp i andre etasje for å få utsikt. Derfor la vi oppholdsrommet nede og det private, mer lukkede arealet oppe, forteller Elise.

Rommet til minstemann, Lars, er smakfullt innredet som resten av hjemmet. Foto: Sondre Steen Holvik

Gjennom store glassflater, som utgjør en av veggene i første etasje på huset, ser familien rett ned på kanalen. Og nå om sommeren åpner de opp hele vindusveggen på kjøkkenet, rusler ned til vannkanten og hopper uti – stort sett hver dag.

Sosialt

– I alle fall guttene våre. De bader hver dag, ler Elise.
Noe av det beste med boligfeltet på Båly er det sosiale. Mange barnefamilier er samlet på en plass, og nabolaget er blitt en sosial samlingsplass.
-Om sommeren er vi nesten ikke inne.

Over benken på kjøkkenet har Elise og Tommy laget en fotovegg. Foto: Sondre Steen Holvik
Tommy har fylt opp kjøleskapet i sjøboden med hjemmebrygget øl. Foto: Sondre Steen Holvik

Både Elise og mannen er selvsagt glad i sjø og båtliv, og både for trimmens og nytelsens skyld har Elise og en del av de andre damene i nabolaget investert i hver sin kajakk.

Foto: Sondre Steen Holvik
Å bo på helt i sjøkanten på Spangereid handler selvfølgelig også om drømmen om skjærgården og båtliv. Her har Elise og familien fått hus og hytte i ett. Foto: Sondre Steen Holvik

– Så når det er helt stille på sjøen, tar vi oss gjerne en tur utover i kanalen, sier hun.
Selv om familien har bodd i huset i litt over ett år har de fortsatt en del ting igjen før de er helt ferdig. Badet i første etasje, for eksempel, har de ikke begynt på enda.
– I tillegg har vi litt planer ute. Vi skal sette opp et gjerde rundt huset, rigge uteområdet helt ferdig og sette opp garasje – men vi har ikke noe hast. Nå skal vi ta bare kose oss, og ta oss tid til å nyte sommeren.