Vask vinduene med klut. Polér med avispapir. Foto: Synne Hellum Marschhäuser

12 vasketriks du bør du kunne

Hvor ofte bør du egentlig vaske?
Se boliger 170
Se Visninger 3

1. Hvor ofte skal du vaske?

Gjør rent én gang i uken. Det mener Inger Dahl, tidligere spesialrådgiver ved Teknologisk Institutt, nå driver hun firmaet Ren Ekspertise. Det viktigste er å holde støvet borte, anbefaler hun. Det gjør man aller best med en støvsuger med Hepa-filter.

Kjøkken og bad kan tas oftere på grunn av søl og støv. Støv fra soverommet bør også fjernes jevnlig.

På kjøkkenet anbefaler Dahl å bruke en fuktig mopp for å fjerne flekker, mens på badet kan man først gå over med en tørr mopp, deretter en fuktig mopp. Ringer i toalettskålen og kalkbelegg på dusjvegger fjernes med et surt middel. Fukt dusjveggen før du bruker sure midler.

NTB Scanpix/Shutterstock
NTB Scanpix/Shutterstock

Glemmer du å fukte, kan fugene løse seg opp over tid.

2. Vask rent uten såpe

Tørre renholdsmetoder er best, ifølge Kai Gustavsen, inneklimarådgiver i Norges Astma- og allergiforbund.

Støv fjernes med tørr mikrofiber, mens flekker trenger en fuktig mikrofibermopp.

– Bruker du mye vann når du vasker lakkert tregulvet eller parkett, kan overflaten i gulvet gradvis sprekke. Over tid kan det også bli sopp i gulvet. Visuelt sett blir gulvet penere også med å bruke tørr og fuktig mikrofibermopp, sier Gustavsen.

3. Kun én gulvtype kan vaskes med grønnsåpe

– Grønnsåpe kan brukes på ubehandlede tregulv, da med en god gammeldags grønnsåpe, forteller daglig leder Anne Kathrine Sægrov hos Akasa & Partner (en forhandler av blant annet gulv).

Også redaktør Åshild Nyhus Tyssen i Informasjonskontoret for farge og interiør (ifi.no) understreker at du kan benytte grønnsåpe gulv av ubehandlet treverk.

Og bruker du grønnsåpe, da må du fjerne alle såperester når gulvet er vasket.

4. Ren blender på 1-2-3

Hell et par kopper varmt vann i blenderen med litt oppvasksåpe, og kjør blenderen til du ser at matrestene løsner fra blenderkolben. Hell ut vannet og skyll, så bør blenderen være så god som ny.

5. Brente gryter

Hvis du har brent fast mat i en kasserolle eller ildfast form, hell i vaskepulver for klær med vann og la det stå noen timer. Hvis det er veldig forbrent, la det stå et par dager. Noen sverger til bakepulver.

6. Vask kluten i mikrobølgeovnen

Vask skitne kluter i mikrobølgeovnen. Skyll den illeluktende kluten, legg den i mikrobølgeovnen på full effekt i tre-fire minutter, og skyll den etterpå.

NTB Scanpix/Shutterstock
NTB Scanpix/Shutterstock

7. Ren mikrobølgeovn med enkelt triks

Er mikrobølgeovnen møkkete? Sett en bolle med vann og eddik eller oppvaskmiddel i mikrobølgeovnen i cirka ett minutt og vask over. Det samme kan du gjøre i stekeovnen. Sett inn en bolle med salmiakkvann på god styrke i 15-30 minutter, vask over etterpå.

8. Rene vinduer med avispapir

Møkkete vinduer? Vask med klut, polér med avispapir. Ta et ark og knøvle det litt sammen. Da får du blanke vinduer og slipper loen fra kluten. Mange bruker nylonvask i stedet for spray, det fjerner også film på bilvinduer. I tillegg blir det mindre såpeflekker.

9. Vask toalettet med gammel cola

Hell omtrent en halv liter tam, gammel cola i toalettet, la colaen virke og du vil oppdage at belegget forsvinner lett. Cola kan også brukes som rustfjerner. Legg rustne skruer, beslag eller lignende i et glass cola.

10. Fjern støvete fett

Støvete fett sitter godt. Gni fettflekkene med matolje, og tørk av med en klut.

11. Kan vaskes i oppvaskmaskin

Filtrene i ovnsviften kan vaskes i oppvaskmaskinen. Er det lenge siden du har vasket filtrene, kan du la dem godgjøre seg i vasken med oppvasksåpe og vann først.

Hvorfor skal du vaske filtrene i ovnsviften?Omtrent ti prosent av branner i hjemmet har sammenheng med bruk av komfyr. Kjøkkenviften kan godt ha vært med i bildet, eller vært brannsprederen.

12. Bruk eddik til dette

Eddik kan brukes til så mangt. For eksempel kan du vaske dusjveggene eller dusjhodet med eddik. Klær som lukter surt/vondt kan vaskes i eddik.

(Kilder: Venner, kolleger, Elisabeth Dalseg (Dinside.no), Miriam Wicklund (forfatter av kjerringråd-bøker), 99 Lifehacks to make your life easier, Pinterest, Householdhacker)

Denne saken har tidligere vært publisert i FvnBolig